Postat de mihneadragomir pe 10 noiembrie 2010 în liturgica

Prima dată când am văzut laici care se roagă precum Moise pe munte, în vremea războiului cu amaleciţii, ţinând mâinile ridicate la diverse rugăciuni şi în special la Rugăciunea Domnească de la Sf. Missă m-am mirat. Acum nu mă mai mir, asemenea practică a devenit obişnuită, dacă nu chiar prevalentă. Pesemne că aici este una dintre numeroasele influenţe penticostale (dacă nu chiar New Age) întâlnite mai nou în Biserică. A început să fie prezent acest obicei şi la Sf Liturghii greco-catolice, deşi mă aşteptam să văd mai multă aderenţă la tradiţia liturgică la răsăriteni şi deşi nu am auzit de prezenţa mişcărilor de tip neocatechumenal sau a vorbirii în limbi aici. Dar curiozităţile liturgice sunt dotate cu putere de contaminare, precum microbii.

„Lucruri formale, care nu afectează fondul credinţei” s-ar putea spune. Dar nu este aşa, mereu între fondul credinţei şi forma ei, între conţinutul rugăciunii şi felul în care ne rugăm, există influenţă bidirecţională. Urmarea unor reguli de bună practică face parte din moştenirea pe care o avem de la înaintaşii noştri. O poziţie corectă a corpului în timpul rugăciunii are darul de a ordona şi de orienta mintea. Câtă deosebire este între o rugăciune penitenţială rostită în picioare şi una rostită în genunchi, tot atâta este şi între un „Pater Noster” spus cu palmele ridicate faţă de unul spus cu ele împreunate în dreptul inimii.

„Diavolul se ascunde în detalii” s-a spus. Această rea practică de a ne ruga asemenea preoţilor (la care are o cu totul altă justificare, ei fiind mijlocitori între Cer şi pământ) îmi pare a face parte dintr-un plan mai larg de sumbinare a preoţiei şi de insuflare a ideii moderniste potrivit căreia laic sau preot, e cam tot una: poziţiile sunt interşanjabile. De altfel, dacă vom fi atenţi, vom vedea că nici preoţii nu se roagă mereu astfel. Nu, nici pe departe. Astfel se roagă în anumite momente ale Sf Misse. Dar, asta deja este subiect pentru alt articol.

Un comentariu la “Laicii sacerdoţi”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
  1. Marius Oanta spune:

    Se numesc grupuri de reinnoire carismatica, exista si la „Sfanta Cruce” un astfel de grup. Nu este o noutate sa se manifeste avand mainile ridicate si vorbind „in limbi”. occidentul este plin de astfel de manifestari. Paray-le-Monial-ul este un centru important in care se manifeste asa-numitii „sacerdoti laici”, cum ii numiti dvs., si au inceput sa se manifeste si la noi incepand cu anii ’90.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>