Postat de mihneadragomir pe 1 noiembrie 2010 în Fără categorie

Tot mai frumoase sunt missele de la Catedrala Sf Iosif. Sunt multe locuri în oraş unde oamenii aduc jertfă lui Dumnezeu şi, prin chiar acest fapt, toate sunt frumoase. Dar la Catedrală este mereu ceva special. Acolo, încă de la „Gloria”, sufletul creştinilor îşi desfăşoară aripile şi prinde a urca, în urcuşul Dumnezeieştii Liturghii, înspre Atoatele. „Este meritul arhitecturii acestui lăcaş” mi-am spus. Nu am greşit, frumuseţea Catedralei noastre este neîntrecută în Bucureşti şi invită inimile să palpite spre ceea ce le este propriu. Pe de altă parte, există multe lăcaşuri frumoase în oraşul nostru. „Este meritul părintelui paroh” mi-am spus apoi. Nu am greşit. Într-adevăr, părintele B. a păstorit cu vrednicie acolo timp de mai bine de 20 de ani (24 ?), fiind un mare iubitor al frumuseţii clasice, după cum mărturisesc obiectele de artă bine alese care împodobesc cancelaria. Pe de altă parte, părintele B slujeşte acum într-o altă parohie, iar slujbele de la Catedrală continuă să fie frumoase şi în lipsa sfinţiei sale. „Este meritul orgii” mi-am spus apoi. Nu am greşit, fiindcă urieşeasca orgă de la Catedrală, astăzi redată la parametrii iniţiali după un laborios proces de restaurare, scoate sunete neîntrecute în nobleţe, fiind considerată de specialişti cea mai bună orgă din Regat (cu observaţia că are şi orga de la Ateneu suporterii ei). Da, dar slujbele erau la fel de frumoase şi de înălţătoare şi în timpul îndelungatului proces de restaurare despre care am vorbit, când se cânta la o orgă „normală” (aş spune: „o orguţă” prin comparaţie cu orga mare a Catedralei care era demontată).

Dar acum abia ştiu de ce slujbele de la Catedrală sunt atât de frumoase. Este meritul corului. Habar nu am cine sunt îngerii care cântă acolo, nici nu ştiu cine îi conduce. De văzut, i-am văzut în perioada restaurării, când cântau aflându-se la cota navei, în faţa unui altar lateral. M-am mirat cât de puţini sunt, deşi când asculţi par foarte mulţi. Cred că Dumnezeu le multiplică vocile. Cel puţin la „Sanctus” parcă sunt chiar îngerii care cântă, pe tot felul de voci, pesemne după cinul îngeresc din care fac parte. Culmea este că par a cânta de peste tot, deşi corul în întregime este grupat în spatele bisericii. Pare că ar cânta şi din lateralul Tabernacolului, precum îngerii aceia doi din vremea lui Solomon. Şi o ţin aşa, nu se joacă: asta pesemne că e explicaţia pentru care slujbele parohiale sunt tot mai lungi. Ieri am fost la slujba de la 10.30, care s-a terminat pe la 12.15. Dar parcă a ţinut foarte puţin. Timpul trece într-o clipă, atunci când cântă îngerii Domnului. Nu în ultimul rând, este şi meritul muzicii polifonice în stil gregorian, care este promovată acolo. Limba latină dă muzicii o şi mai mare muzicalitate şi ne uneşte pe noi, cei de azi, cu cei dinaintea noastră, care au ascultat aceeaşi muzică şi aceleaşi cuvinte. Latina pare a-i fi contaminat şi pe celebranţi: ieri am auzit Canonul în latină, motiv în plus de bucurie pentru oricine iubeşte Limba Bisericii. Dar corul de la Catedrală mai prezintă o particularitate: cântă nu numai la Missele parohiale, ci şi la altele. Poate fi auzit şi după-amiaza. Şi dimineaţa mai devreme. Acesta să fie motivul pentru care, indiferent că mă duc la slujba de 9, de 10.30 sau la cea urmată de Adoraţie de la ora 18.30, biserica e plină ochi ? Şi nu e tocmai mică. Nu am greşit, se pare că acesta este: oamenii vin să-i audă pe îngeri cântând.

5 comentarii la “Corul de la Catedrală”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Marius Oanta spune:

  Prin anul 2000 si la Sfanta Cruce puteati asculta un cor care era ceva mai bun decat al catedralei. In acel an de gratie si in anii care au precedat acel an, corul tinerilor de la Sfanta Cruce, facea furori la toate concursurile de colinde. Spun asta nu pentru a minimaliza corul catedralei ci pentru a fi riguros si a evoca niste momente in care corul de la Sfanta Cruce era cel mai bun din Arhidieceza. Sper la un moment dat sa se consemneze acest lucru!…

  • Tiger spune:

   trasyakcnjny na rynku finansowym jest swietnym pomyslem, ktory wyeliminuje patologie zwiazane z HFT.@ KogutW blogrollu znajduja sie te odnosniki poniewaz wspomniane serwisy linkuja do mojego bloga.

  • 30 yr. fixed now near 5%. How many price reductions in the past month? 3 out 100 homes in the area I bagholders. was looking. Reductions were in 1% range. Seems like the sellers are playing chicken now. We’ll see bagholders.

  • Primero les aviso que puse el email de mi esposa porque yo no tengo!!!Buenoo… Quisiera participar del programa para poder hacer unos viajes y poder cambiar mi casa!!!Espero que me invitesnnn. un saludo!

 2. Ioana spune:

  Corect, corul este super. Imi pare rau ca nu pot ajunge la Liturghia de la 10:30, dar eu la randul meu cant la orga la alte Liturghii si nu as putea ajunge, insa imi lipseste enorm corul.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>